joi, 10 decembrie 2009

ISTORIE: Rugby-ul românesc îşi sărbătoreşte Centenarul

Foto: Marian-Valentin BURLACU / ADEVĂRUL

Viorel Morariu (în stânga) şi Alin Petrache (dreapta) sunt doi dintre preşedinţii FRR. Primul este onorific, celălalt executiv.

Federaţia Română de Rugby (FRR) va organiza vineri, 11 decembrie, o gală prin care va celebra împlinirea a 100 de ani de când sportul cu balonul oval a fost menţionat în România.

Evenimentul va avea loc la Cercul Militar Central din Bucureşti, cu începere de la ora 18.00. Gala Rugby-ului Românesc reia o tradiţie a sportului cu balonul oval de la noi, până în 2000 organizându-se în fiecare decembrie o astfel de întâlnire. Ca o noutate absolută, la ediţia din acest an FRR va acorda o seria de premii, urmând a fi recompensaţi:

- cel mai bun rugbyst român de la seniori;

- cel mai valoros rugbyst român de la juniori;

- cea mai merituoasă echipă de rugby seniori din România;

- cea mai bună echipă de rugby juniori din ţara noastră;

- cel mai bun antrenor român de rugby care activează la seniori;

- cel mai bun arbitru român de rugby;

- cel mai bun arbitru român de rugby aflat la debut;

Cu ocazia galei de vineri FRR va celebra împlinirea a o sută de ani de când sportul cu balonul oval a fost menţionat în România. În cartea sa "Rugby. Mică enciclopedie", fostul antrenor de rugby Dumitru Manoileanu considera 1909 ca anul în care în Bucureşti s-a vorbit pentru prima oară despre rugby.

Primul meci de rugby consemnat în presă din România s-a disputat pe 8 septembrie 1913, între Tenis Club Român, echipă înfiinţată în 1910, şi Sporting Club, formaţie fondată în 1913. Disputa s-a încheiat la egalitate (3-3).

Există anumite controverse legate de data de disputare a acelei partide. De asemenea, unele surse consideră că acel meci nu a fost şi cel dintâi disputat la noi. S-a precizat că rugby-ul s-ar fi jucat şi înainte de 8 septembrie 1913, în vecinătatea Universităţii din Bucureşti. Ceea ce nu ar fi imposibil, TCR avându-şi sediul chiar pe locul unde acum se află Teatrul Naţional (pe atunci acolo se găsea Parcul Primăriei).

Administrator blog: Marian-Valentin BURLACU / ADEVĂRUL

Niciun comentariu: