miercuri, 4 februarie 2009

ELLIS MEACHEN: "Frumos! Lucrurile încep să se mişte"







































































































































































Lotul naţional de rugby pregăteşte în aceste zile debutul în preliminariile Cupei Mondiale 2011 şi, totodată, în Cupa Europeană a Naţiunilor, ediţia 2009/10. Iar dacă rugbyştii autohtoni au intrat în cantonament, la Snagov, săptămâna trecută (pe 27 ianuarie), de luni s-a făcut joncţiunea cu "stranierii". Ceea ce l-a făcut pe directorul tehnic Ellis Meachen să exclame atunci când i-a văzut pe toţi antrenându-se pe terenul de la Izvorani: "Frumos! Acum lucrurile se mişcă mult mai bine".

Şi lucrurile promit să se mişte bine, amosfera fiind prielnică obţinerii unor rezultate pozitive. Este adevărat, cei 28 de jucători convocaţi în lotul lărgit reprezintă generaţii diferite, însă ele şi-au dovedit valoarea în diferite ocazii. Rămâne ca acum toţi să strângă rândurile, să uite de ceea ce îi desparte şi să joace pentru calificarea la Cupa Mondială, visul oricărui rugbyst.

Aflat pe margine, alături de Marin Moţ, antrenorul Stelei şi component al staff-ului selecţionatei U21, şi Gheorghe Vărzaru, vicepreşedintele FRR, antrenorul federal Daniel Mitrea vorbeşte despre acest grup cu speranţă: "Ne bucură revenirea jucătorilor din Franţa. A lui Petre Mitu, a lui Florin Corodeanu. Au apărut fraţii Giucal, Laurenţiu şi Alexandru, de la speranţele lui Perpignan. Sunt trecuţi puţin de 20 de ani, însă au un fizic impresionant. A venit şi Paulică Ion, de la Bath Rugby. Şi sunt jucătorii care au evoluat în Challenge Cup, tineri şi talentaţi. Acest Ionuţ Botezatu, de pildă, de la Universitatea Baia Mare, sau Mădălin Lemnaru, de la Arad, au dovedit că au calităţi. Le lipseşte experienţa, însă aceasta se capătă în timp". Mitrea n-a uitat să vorbească despre rugbyştii deja consacraţi care evoluează la cluburi din ţară, pentru fiecare având câteo vorbă bună, dar şi o povaţă. "Au dovedit ce pot. La Worcester, de pildă (n.r. 18-39). Păcat de meciul de la Bourgoin, când au făcut o repriză a doua slabă (n.r. 10-50). Puteau obţine mai mult acolo".

Legat de meciul cu Spania, de sâmbătă (7 februarie), de la Madrid, primul din CEN, Daniel Mitrea nu are multe motive de îngrijorare. "Ce echipă ar putea alinia adversarii pentru a ne învinge? Avem în lot cei mai buni rugbyşti ai momentului, cu câteva excepţii. Mie nu mi-e frică de spanioli, ci de... noi. Este şi primul joc, după câteva luni de pauză. Probleme poate să ne facă şi vremea, Spania, ca mai toată Europa de Vest, fiind sub zăpadă".

Cât timp vorbeşte Daniel, "Stejarii" repetă la nesfârşit declanşarea atacului pe treisferturi după momentele fixe ale jocului (repuneri din margine şi grămezi ordonate). "Bătrânii" Mitu şi Corodeanu colaborează perfect cu tinerii Lemnaru şi Giucal - Ionuţ Dimofte, Florin Vlaicu, Valentin Calafeteanu, Nicolae Nere, ca să dau doar câteva nume, cu scuzele de rigoare pentru cei omişi din motive estetice (lista ar fi prea mare, ea fiind postată mai jos), fiind incluşi în categoria "intermediari"... Trag câteva fotografii, mai schimb câteva vorbe cu antrenorul federal, iar timpul se scurge pe nevăzute. E frig la Izvorani, însă în iureşul antrenamentului nimeni nu prea are timp să-i acorde importanţă.

Aflat undeva în spatele terenului, managerul Radu Constantin vorbeşte despre condiţiile de care dispune lotul naţional: "Stăm la Snagov, unde avem tot ce ne trebuie, inclusiv o spălătorie pentru echipament. Ne antrenăm aici, la Izvorani. Facem un sfert de oră cu autocarul. După ce am jucat la Worcester, am plecat direct în Franţa. N-a fost rău, însă e mai greu aşa. După meciul cu Spania, lotul va reveni la Snagov, unde va pregăti partida cu Germania, din 14 februarie. Este mult mai bine aşa".

Convocat în premieră la lot, pilierul Vasile Marişcariu are toate motivele să fie încântat. "Am fost bine primit de colegi. De altfel, pe unii dintre ei îi cunosc de la Gura Humorului. Şi antrenorii sunt OK. Cel de pe înaintare vorbeşte şi franceza, aşa că mă înţeleg bine cu el. Sper să rămân în lot. Ar fi foarte frumos să particip la Cupa Mondială din Noua Zeelandă", ne spune cel care a renunţat la handbal pentru rugby. Iar ceilalţi colegi ai săi gândesc, cu siguranţă, la fel.

Până atunci mai este însă de tras, primul obstacol numindu-se Spania. Până vineri, când se va pleca la Madrid, lotul naţional îşi va continua pregătirea în liniştea de lângă Bucureşti.

LOTUL LĂRGIT AL ROMÂNIEI
ÎNAINTAŞI

1. Paulică ION (Bath / Anglia)
2. Silviu FLOREA (Montauban / Franţa)
3. Nicolae NERE (Steaua Bucureşti)
4. Mihăiţă LAZĂR (Poli Iaşi)
5. Radu BASALĂU (Steaua Bucureşti)
6. Florin TAŞCĂ (Dinamo Bucureşti)
7 Vasile MARIŞCARIU (Stade Domontois)
8. Valentin POPÂRLAN (Dinamo Bucureşti)
9. Alin COSTE (Narbonne / Franţa)
10. Stelian BURCEA (Dinamo Bucureşti)
11. Daniel CARPO (Farul Constanţa)
12. Florin CORODEANU (Saint Marcelline Sport)
13. Andrei GORCIOAIA ("U" Cluj)
14. Daniel IANUS (Steaua Bucureşti)
15. Alexandru GIUCAL (Perpignan Espoirs / Franţa)
16. Laurenţiu GIUCAL (Perpignan Espoirs / Franţa)

TREISFERTURI
17. Valentin CALAFETEANU (Dinamo Bucureşti)
18. Petre MITU (Montauban / Franţa)
19. Ionut DIMOFTE (Steaua Bucureşti
20. Csaba GAL (Dinamo Bucureşti)
21. Cătălin DASCĂLU (Steaua Bucureşti)
22. Mădălin LEMNARU (Arad)
23. Ştefan CIUNTU (Dinamo Bucureşti)
24. Cătălin FERCU (Steaua Bucureşti)
25. Florin VLAICU (Steaua Bucureşti)
26. Adrian BĂRBULICEANU (Dinamo Bucureşti)
27. Dorin MANOLE ("U" Cluj)
28. Ionut BOTEZATU (Baia Mare)

Text şi foto: Marian BURLACU

Administrator blog: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu: